Hvad er Kranio-Sakral Terapi?

Kranio-Sakral Terapi blev opdaget af den amerikanske læge William Southerland, for hundrede år siden. Dr. John Upledger, som har lavet 3 års  forskning i Kranio-Sakral Terapi, begyndte i 1980'erne at undervise traditionelle og alternative behandlere, som ikke var lægeuddannede, samt pårørende til handicappede børn, i Kranio-Sakral terapi. Teknikken har siden vundet stor udbredelse i USA, Tyskland, Danmark og resten af Europa, som den hurtigst voksende form for kropsterapi.
 
Kranio-Sakral Terapi er en manuel behandlingsform, som er meget blid, men samtidigt dybdegående. Kranio-Sakral Terapi kan forbedre funktionen af central-nervesystemet, særligt kranio-sakral systemet, med det formål at påvirke kroppen til selvhelbredelse.
 
Kranio-Sakral Systemet består af knoglerne i kraniet, ansigtet og sacrum (korsbenet), membranerene som danner forbindelsen mellem hjernen og disse knogler, samt cerebrospinalvæsken (hjernevæsken), som pumpes rundt omkring hjerne og rygmarv. Væsken cirkulerer mellem kraniet og sacrum (korsbenet), heraf navnet Kranio-Sakral Terapi. Væsken har følgende funktioner: (1) at beskytte nervesystemet, (2) at medføre næring til hjerne-cellerne, samt (3) at udskille affaldsstoffer. Cirkulationen af cerebrospinalvæsken medfører en rytmisk puls (6-12 gange i minuttet), som kaldes den Kranio-Sakrale Puls.
 
Kranio-Sakral pulsen har andre populære navne som "den tredje puls" og "livets åndedræt". Kranio-sakral terapeuten trænes i at vurdere en persons "vitalitet" ud fra pulsens rytme. Forandringer i pulsens styrke og kvalitet siges at kunne medføre psykiske og fysiske ubalancer. Terapeutens blide tryk hjælper klientens krop til selv at rette ubalancer, som kan være opstået efter eksempelvis fødsel, ulykker, chok eller sygdom. Ubalancer kan også være gradvist opstået i forbindelse med en dårlig kropsholdning, forkert arbejdsstilling, eller gentagne ensformige bevægelser (som f.eks. ved muse-arbejde eller sport).

Kranio-Sakral Terapi kombineres med bindevævsmassage, blide korrektionsteknikker og organmassage efter behov.
 
Reaktioner på behandlingen:
 
Når kroppen begynder at slippe stress og spændinger, samt reparere på fysiske skader, kan der medfølge tegn på udrensning, f.eks. en forbigående træthed eller lignende. Disse reaktioner aftager hurtigt, og bliver som oftest erstattet af en følelse af velvære og fornyet energi.
 
Hvordan foregår behandlingen?
 
En behandling (voksen) varer ca. 70 minutter. Klienten ligger behageligt og afslappet på ryggen på en briks. Behandleren benytter et let tryk og nænsomme berøringer på speciale steder på hovedet, nakken, rygraden, bækkenet og korsbenet. Klienten oplever ofte en dyb form for afspænding, en næsten meditativ søvn, men er samtidig fuldt bevidst om behandlingsforløbet. Behandlingen løsner op for evt. spændinger i  leddene mellem knoglerne, afspænder membranerne, som holder hjernen på plads, og fremmer både blod- og cerebrospinalvæske- cirkulationen.
 
Hvad kan kranio-sakral terapi afhjælpe?

Kranio-Sakral Terapi virker afspændende og modvirker stress. Ved at genoprette en normal Kranio-Sakral Puls, kan klientens vitalitet og selvhelbredelsesevne styrkes.
Kranio-Sakral Terapi har vist sig særlig effektiv ved:

 •     fødselstraumer
 •     motoriske og psykiske problemer hos børn
 •     hovedpine og migræne
 •     piskesmældslæsioner
 •     anspændthed og stress-betinget sygdom
 •     kroniske smerter
 •     bækkenløsning
 •     nakke- og rygsmerter
 •     koncentrationsbesvær (også hos børn)
 •     indlæringsproblemer og ordblindhed
 •     allergier
 •     hormonelle forstyrrelser
 •     bidfunktionsproblemer
 •     trafik- og sportsskader
 •     ubalancer efter sygdom, f.eks.influenza

Kranio-Sakral kan med fordel kombineres med andre behandlingsformer, både alternative og traditionelle.  Bedring af symptomer kan i nogle tilfælde opleves efter den første behandling. I andre tilfælde oplever klienten først en væsentlig bedring efter flere behandlinger.
 
Se afsnittet Børn og Kranio-Sakral Terapi