Baby massage og Forskellige Baby'er

Artikel af Lyndee Savage, Instruktør i Spædbørnsmassage
 
Det er et veldokumenteret faktum, at alle baby'er, uanset deres fysiske tilstand, drager fordel af effekten af baby massage. Det er også et accepteret faktum, at disse fordele også kommer forældrene og andre familiemedlemmer til gode. Fortroligheden og trygheden som opnås gennem baby massage plejer, trøster og beroliger baby'er og bringer familien tættere sammen. I denne artikel fokuserer Lydee Savage på fordelene ved at massage baby'er med specielle behov.
 
Gruppen af baby'er med særlige behov omfatter et bredt spektrum af baby'er inklusiv for tidligt fødte, høre- og synshandicappede baby'er, Down Syndrome baby'er og de baby'er, der lider af fler-fødselshandicap så som "tvilling til tvilling transfusionssyndrom" samt ekstra behov babyer med genetisk eller ukendt handicaps. Den australske flerfødslesforening (AMBA) kategoriserer baby'er med særlige behov som følgende:
 

 • for tidligt fødte baby'er (underudviklede organer eller systemer
 • diagnosticerede tilstande (kræft)
 • tilstødende tilstande (autisme, dysfasi)
 • kendte  handicaps (cerebral parese, Down Syndrome)
 • udiagnosticeret (manglende lemmer eller udviklingsmæssige forsinkelser)

Forskellige baby'er:
 
For tidligt fødte babyer - er svært at definere fordi mange forskellige organisationers opfattelse af for tidligt født varierer, men generelt sagt er baby'er født med en fødselsvægt lavere end 1000 g at betragte som præmaturelle. Et forsøg udført af Dr. Tiffany Field ved Miami Medical Centre, Florida, USA, viste, at en kontrolleret gruppe af for tidligt fødte baby'er, som havde fået baby massage, tog gennemsnitligt 47% på i vægt. I denne studiegruppe (Field, et al., 1986 - 1996) vistes forøget søvn- og vågenmønster samt forøgelse af andre adfærdsstadier. I sin undervisning foreslår Vimala McClure, grundlægger af International Association af Infant Massage (IAIM), at berørelses afslapning kan anvendes indtil baby'en kan tolerere mere stimulation. Langsomme strøg med pauser tillader barnet at reagerer positivt og fremme tillærte reaktioner (hånd til mund). Som instruktører bruger vi "holde", indtil barnet vejer over 1000 g.
 
Hydrocephalus - også kendt som forstørrede hjerneventrikler eller vand i hjernen. Der er tre typer af hydrocephalus: kommunikerende, ekstern og obstruktiv hydrocephalus. Det fremgår, at hydrocephalus er en ubalance mellem absorberingen og produktionen af cerebrospinalvæske. Blokeringen af cerebrospinalvæsken opstår i hulrummene af hjernen som i disse tilfælde er abnormt forstørrede. Nogle mener at disse tilstande kan opstår senere, nogle mener de er medfødte.
 
Down Syndrome ( også kendt som Trisomy 21) er en af de mest kendte fødselsdefekter.  Det bliver kaldt trisomy 21 p.g.a. tilstedeværelsen af en ekstra kopi af kromosom 21 i kroppens celler. Udviklingsstadier er langsommere og disse børn er hypotone. Iflg. RNS Genetic Unit, opstår Down Syndrome i 1 ud af 600 fødsler.
 
Down Syndrome resulterer i forskellige grader af handicaps. Mange Down Syndrome baby'er , og især cerebral paralytiske og andre baby'er, har ekstrem tør hud grundet medicin, forskellig hudtype eller andre systemiske problemer. Disse baby'er har svært ved at bruge ansigtsmusklerne og læbe-lukning bliver besværlig. Grundet den ekstra belastning af deres krop, mangler nogle børn motoriske færdigheder og koordination - for ex. har nogle børn ikke de nødvendige færdigheder til at drikke af en kop.
 
For at integrerer disse børn i samfundet er konstant øvelse og terapi påkrævet. Udvidet terapi og massage hjælper med at løsne spændinger. Disse terapier bør introduceres tidligt i barnets liv, og det er her baby massagen kommer ind i billedet. At lære baby massage tillader forældrene at starte denne specielle tid med deres baby'er. En tid de ser så meget frem til og samtidigt forbedres barnets fysiologiske system og starter et sundt væsktmønster.
 
Cerebral parese er en udviklingsmæssig forsinkelse af hjernen. Disse børn har ofte lemmer, der enten er hypotoniske eller hypo-/hypertonisk kombineret. Fødselstraume, mangel på ilt, blodprop eller hjerneblødning kan være nogle af grundene til at cerebral parese børnene lider så meget som de gør. Disse børn bliver involveret i fysioterapi og andre terapimetoder for at hjælpe med at stimulerer og lette muskel tonus. Massage stimulerer reaktioner og hjælper med krop-/hjernekommunikation.
 
Twin to Twin Transfusion Syndrome (TTTS) også kendt som interuterin føtal transfusionssyndrom er resultatet af problemer med moderkagen i flerbørnsgraviditet. Blodet, der passerer fra baby til baby/baby'er, passerer uens. De fleste fødsler går i gang omkring uge 26 med mindre de stoppes. TTTS opstår i ca. 5 - 15% af flerbørnsgraviditeter. Hvis årerne ikke lukkes og fostervandet ikke jævnligt fjernes kan en del forskellige problemer opstå:

 • en eller begge tvillinger dør
 • tvilling I har for meget blod og får hjertestop p.g.a. overbelastning
 • tvilling II udvikler blodmangel p.g.a. tilgang af mindre blod fra tvilling I
 • for tidlig fødsel eller mangel på ilt kan resultere handicaps

Baby massage.
Mange års forskning af Dr.  Tiffany Field (Touch Institute) har underbygget og støtter fordelene af baby massage. Hendes involvering i studierne med præmature, HIV og alkohol/misbrugseksponerede baby'er har vist, at massage reducerer påvirkningen af mødre, som er depressive eller som lider af stress sygdomme så som efter-fødsel depression (PND). Massage har således vist sig til fordel ikke kun for baby'er, men også for mødrene.
 
Efter massage falder baby'erne cortisol niveau, de tager på i vægt og græder endda mindre - og dette binder til gengæld en baby til dets omsorgsperson. Stimulering af huden gennem massage øger følsomheden og har gennemgribende effekt på baby'er. Efterhånden som de bedres gennem massagen bliver de mere kærlige, mere sociale og bliver glade for at blive rørt/aet. Undersøgelser af Dr. Field viser at børn, som jævnligt får massage, har mindre tendens til voldelig og anti-social adfærd senere i livet.
 
Massage strøg.
Massage igennem forskellige strøg, rytmer og tryk eller stimulering af barnets hud tillader myelinsering af hjerne-/nervesystem. Myelin-skeden isolerer nerven og når denne stimuleres (masseres) forøger det impulserne til hjernen samt returvejen tilbage i kroppen. Ved at massere huden tillades denne proces at opstå og dette hjælper med at sænke koliktilfælde, søvnmangel, fordøjelsesproblemer og de fleste andre funktioner af nervesystemet.
 
Vimala McClure mener at massere af kolik baby'er to gange dagligt i 2 uger reduceres ubehag og smerter kraftigt. Kort fortalt styrkes tarmsystemet ved mavemassage. Søvnen øges også ved stimulation af hud og nervesystem.
 
Specielle behov-baby'er.
Hos børn med særlige behov er dette vigtigt: mange børn med særlige behov higer efter at have indre organer, der reagerer som normale børns, men ofte har de underudviklede kropsfunktioner og måske underudviklet nervesystem. Massage kan hjælpe med at styrte mave-tarmsystemet, hjælpe med jævnlig peristaltik og afhjælpe udskillelsen af affaldsstoffer. Efter massage er disse børn gladere og mere afbalancerede individer. Bare 15 - 30 minutters massage om dagen gør, at de sover og spiser godt, kommunikerer mere effektivt og bliver mere tilfredse.
 
Massage fremmer hjerne-krops-kommunikationen. Mange særlig behovsbørn er ikke altid bevidste om deres kropsdele enten på grund af manglende proprio-receptorfunktion eller dårligt fungerende system - for ex. har Down Syndrome børn en langsommere "relay massaging service" (som jeg kalder det). På grund af udviklingsmæssige forsinkelser er deres reaktioner langsommere. Ved at stryge let hen over deres krop med en blød klud hjælpes sansenerver til at starte en reaktion og så med positiv stemme kan massagen begyndes.
 
Olie - hvilken olie?
Når man skal lære forældre at give massage anbefales det, at forældrene anvender en duftfri, koldpresset grønsagsolie. Men hvad hvis særlig behov baby'en har eksem eller psoriasis? Måske anvender forældrene medicin som påvirker hud overfladen og måske er huden overfølsom overfor forskellige olie. Hvis dette er tilfældet (og test allerede er gennemført på håndleddet for at se om der er nogen overfølsomhedsreaktion), så foreslås det, at man anvender baby'olie. Dette danner en film - lag på overhuden og forebygger dybere absorbering, som kan skabe problemer.
 
Nogle af fordelene ved massage af specielle behovsbabyer er:
 

 • styrkelse af forældre - hjælper forældre til at føle mere sikkerhed i deres rolle med at massere deres baby
 • bonding / tilknytning - båndet mellem forældre og baby'en med særlige behov kan ofte forsinkes af fødselstraume og/eller operation efter fødslen. Massage hjælper forældrene til at knyttes til deres barn for første gang.
 • tale - mens  baby'er ligge ubevægelige bemærker de mors/fars ansigtsudtryk og når strøgene responderer de på ansigtsbevægelserne og på forældrenes stemmeleje. Verbal og non - verbal kommunikation bliver styrket.
 • taktil stimulation - dette styrkes dramatisk og opstår på forskellige måder. For ex til hjælp til afslapning, reagerer den hypotone baby (lav muskeltonus) på hurtigere strøg, hvorimod en hypertone (stiv, høj muskeltonus) baby reagerer på langsommere strøg.
 • fordøjelsessystem - fordøjelsessystemet for både den hypo- og den hypertone baby har fordel af jævnlig massage af maveregionen. Hvad enten det drejer sig om opstramning af tarmsystem, hjælp med peristaltikken, elimination af faeces eller reduktion af tilbageløb, så er de alle positive resultater af baby massage.

Hypotone / hypertone baby'er.
Hypotone baby'er drager fordel af hurtigere strøg, der stimulerer sensoriske informationer, hvorimod hypertone baby'er drager fordel af langsommere strøg og mere rytmiske strøg, som tillader musklerne af slappe af. "Touch Relaxation" er også en anvendelse metode, selvom det nogle gange kan være svært at beslutte med hypotone baby'er på baggrund af graden af deres lave muskeltonus. "Touch relaxation" er en sekvens, der blev påbegyndt af Vimala McClure for at hjælpe baby'er  til at lære at slappe af. Det er en metode, som understreger for baby'en nødvendigheden af at slappe af, hvilket også kan være til fordel for voksne.
 
Om min familie (Lyndee Savage citat).
Ved egen erfaring kan jeg bekræfte fordelene ved baby massage. Jeg er mor til tveæggede tvillingdrenge - Joshua og Benjamin - som nu er lidt over 2 år gamle. Joshua har Down Syndrome og Benjamin viser nu autistiske tendenser. Der er så mange prædispositioner som autistiske børn har, at det virkeligt er for svært at nævne dem alle. For at give jer en forståelse for autisme har jeg listet nogle af

 • somme tider høres ingen hørlige lyde
 • gentagne bevægelser (dette kunne være at forældrene læser højt af den samme bog igen og igen) HELE DAGEN!
 • mangle på eller ingen sociale færdigheder (aldersrelateret)
 • svært ved at acceptere ny mad eller noget nyt i det hele taget
 • frustrationen over ikke at forstå andre mennesker følelser eller af selv at blive misforstået
 • et mishag ved forandringer i deres omgivelser
 • upassende grinen eller fnisen
 • lille eller ingen øjenkontakt


Autisme spektrum:

 • Asperger's og Infantil Autisme
 • Rhett's Disorder
 • Childhood Disintegrative Disorder (CDD)
 • Pervasive Developmental Disorder Not otherwise Specified (PDDNOS)


Konklusion.
Husk altid, at selvom disse børn er anderledes betyder det ikke at de skal glemmes. Deres symptomer er ret ofte forskellige og massage hjælper med at blive mere stimuleret og i sidste ende mere afslappet og frisk. Dette er også en stor fordel for deres forældre, fordi en glad baby betyder glade forældre.

Alt i alt kan det siges, at alle baby'er har fordel af baby massage, men især specielle behov baby'er. Fordelene ved styrken ved berøring sætter forældrene i stand til at knytte og bond'e meget bedre med deres baby.  Baby massage hjælper baby'er med at føle sig accepteret og værdsat. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt dette værktøj er for specielle behov børn. Så plej disse baby'er godt og masser dem i dag. God fornøjelse med massagen!